BlueCity Visie

BlueCity: visie

De lineaire economie heeft haar beste tijd gehad. Aan het begin van de keten raken onze grondstoffen op en aan het eind van de keten kampen we met afvalproblemen. Produceren, consumeren en afval weggooien – het is een onhoudbaar systeem. Om op ‘n prettige manier met 10 miljard mensen samen te leven, moeten we op zoek naar andere oplossingen. Die oplossingen liggen in het sluiten van de kringlopen.

Start-ups en kleinschalige initiatieven laten zien hoe dat moet en: dat het kán. Maar circulair ondernemen gaat niet vanzelf; in BlueCity bieden we (startende) circulaire ondernemers ruimte, begeleiding en een dynamisch netwerk. Daarmee krijgen haalbare en schaalbare plannen de kans om uit te groeien tot de omvang die ze nodig hebben om een écht impact te hebben. Zo creëren we samen met ondernemers, onderzoekers, omwonenden, overheid en het onderwijs een circulaire economie, sluiten we kringlopen en vormen we de stad van de toekomst.

Hoe

blauw is BlueCity?

BlueCity-Header-Circulaire-Voorbeeldstad

Blue, circular

of

new economy

; BlueCity is niet te vangen in één definitie. We bouwen aan een wereld waarin het begrip afval niet bestaat.

BlueCity heet BlueCity omdat het grotendeels gebaseerd is op de principes van de blauwe economie: we werken met wat lokaal voor handen is, gaan uit van samenwerking in plaats van concurrentie en genereren verschillende inkomensstromen, bijvoorbeeld door output van het ene proces te gebruiken als input voor een ander proces – allemaal precies zoals de natuur werkt. We leggen daarnaast de cirkels van de circulaire economie over elkaar, zodat netwerken ontstaan; die we weer met elkaar verbinden. Dit alles met steeds hetzelfde doel: continu innoveren, banen creëren, de afvalberg verkleinen door ‘afval’ als grondstof te zien en sociaal kapitaal opbouwen zonder de omgeving uit te putten. Dát is pas echt de

new economy

.


De blauwe praktijk

BlueCity is gevestigd in het voormalige zwemparadijs Tropicana, aan de Maas in Rotterdam, en biedt werkplekken voor innovatieve circulaire ondernemers. Van starter en zzp-er tot scale-ups met een productielijn.

Die nieuwe conomie een utopie? Nee; de nieuwe economie is al gaande. De in BlueCity gevestigde ondernemers sluiten hun reststromen op verschillende manieren op elkaar aan.

Zo vormt de koffieprut van

Aloha Bar-

Restaurant

een voedingsbodem voor de oesterzwammen van

RotterZwam

. Het CO2 dat daarbij vrijkomt, wordt door

Spireaux

ingezet bij de productie van spirulina. Het mycelium wordt gebruikt om verpakkingsmaterialen te ontwikkelen in het

BlueCity Lab

en de zwammen – die staan natuurlijk op het menu van Aloha. Een perfecte cirkel.

Nog wat voorbeelden? De bijenwas van

Stadsimker Abderrahim Bouna

wordt gebruikt door meubelmaker

OKKEHOUT

. Plastic afval uit de wijk wordt door

Community Plastics

gerecycled tot nieuwe producten voor ín de wijk: eivormige nestkastjes bijvoorbeeld. Fruitafval van de markt wordt door

Fruitleather

omgetoverd tot een leerachtig materiaal voor bijvoorbeeld tassen. De wormen in de kelder zorgen voor de verwerking van karton en GFT-afval en het aquaponics-systeem voorziet BlueCity van frisse lucht.

KEES

verwerkt fiets- en autobanden tot accessoires en werkt bovendien samen met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die vervolgens weer kunnen uitstromen naar betaalde banen binnen of buiten BlueCity. En dit is nog maar het begin…

M

eer weten over de Blauwe Economie?

BlueCity-RotterZwam-Circulaire-Onderneming

About the author

admin

View all posts